Dit is wat docenten en scholieren van onze dienstverlening vinden

studenten helpen scholieren - Bijbaan in het onderwijs

Beoordeling scholieren

8,6

Gemiddelde algemene tevredenheid

8,6

Effectiviteit van de ondersteuning

8,4

Veilig leerklimaat

studenten helpen scholieren

Beoordeling Docenten

9,1

Gemiddelde algemene tevredenheid

8,6

Werkdruk verlaging

8,1

Kwaliteit van de studenten

Shs heeft vier doelstellingen

Wij gaan duurzame relaties aan met scholen. Wij doen geen interventies met korte termijn fixes, maar doen er alles aan om onze studenten via een bijbaan op jouw school verliefd te maken op het onderwijs. Zo zijn er alleen al in het schooljaar 2022-2023 vijf studenten gestart als docent en zijn er acht studenten een stage begonnen bij een partnerschool.

Wij doen er alles aan om een positieve impact te maken op het onderwijs. We realiseren dat door ons te focussen op de beste studenten, onze samenwerking met de Universitaire Leraren Opleiding van Utrecht, goede trainingen en door flexibel maatwerk te bieden. Zo werken we met een voortraject, helpen we met de interne implementatie en evalueren we iedere drie maanden om te zien wat we nog beter kunnen doen. Moeten er dingen anders? Dan gaan we aan de slag! Check voor meer informatie onze werkwijze.

Door de inzet van een student op school wordt de druk op een docent minder groot. Zo kan de docent taken uit handen geven en wordt een docent beter in staat gesteld om te differentiëren. Zo kunnen onze studenten onder andere helpen met:

 1. Aandacht geven aan scholieren die bijvoorbeeld extra vakinhoudelijke ondersteuning verlangen;
 2. Scholieren helpen met executieve vaardigheden;
 3. Overnemen van administratieve taken zoals surveillance, extra klassen opvangen, toetsen nakijken, printwerk of lesvoorbereiding;
 4. Bekijk voor meer informatie onze diensten.

*In het schooljaar 2023-2024 doen wij mij aan een wetenschappelijk onderzoek om het effect van studenten in een klas te meten op de schoolresultaten van scholieren. Meer informatie kun je hier vinden. 

Wij zijn tegen de enorme industrie in het schaduwonderwijs en werken daarom nooit met particulieren. Dit zullen wij in de toekomst ook nooit gaan doen. We zijn erop tegen dat je als ouder of verzorger extra zou moeten betalen voor de ondersteuning van je kind, dit versterkt ongelijke kansen in Nederland.

Wij werken daarom altijd met een directe en een persoonlijke relatie met een school, zodat extra ondersteuning nooit afhankelijk is van de financiële thuissituatie van de ouders of verzorgers van scholieren.

Lees meer over onze diensten
Waarom shs?
Waarom shs?
Waarom shs?
Waarom shs?
Waarom shs?
Waarom shs?

Waarom samenwerken met ons?

1. Samenwerking met lerarenopleiding

Samen met de Universitaire Leraren Opleiding (ULO) van de Universiteit Utrecht trainen wij studenten die uiteindelijk op jouw school terecht komen. Zo garanderen wij dat studenten met de juiste kennis en vaardigheden op jouw school gaan werken. Ook selecteren we kritisch op competenties die passen bij het leraarschap.

2. Onderdeel van StudentinzetopSchool

Shs is mede-initiatiefnemer en onderdeel van het landelijke platform studentinzetopschool. Om bij dit platform aan te sluiten moet je als organisatie: 1) not-for-profit werken, 2) samenwerken met een ULO en 3) werken aan de doelstelling om het lerarentekort terug te dringen. Kortom, wij zijn er voor het onderwijs.

3. Effect van onze dienstverlening

Shs is in augustus 2022 officieel toegelaten tot de Code Sociale Ondernemingen. Dit betekent dat wij als organisatie handelen naar het impact-first principe. Zo waarborgen wij dat shs altijd in dienst staat van de onderwijssector en kwaliteit en effectiviteit centraal staan in onze dienstverlening.

Het helpt enorm als je in de klas met zijn tweeën staat. Het geeft meer tijd en rust

Froukje Docent Wiskunde

Belangrijke vragen

Wij zetten studenten in elk geval in voor de volgende taken:

 • Docentassistent
 • Bijlesdocent
 • Student mentor
 • Lesopvang en huiswerkklas
 • Surveillance
 • Examentrainingen

Voor meer informatie over de diensten kun je deze pagina bekijken.

Er zijn diverse (subsidie)mogelijkheden om de inzet van studenten te bekostigen. De mogelijkheden hangen ook af van het doel waarmee je studenten op school wil inzetten. Het is in elk geval mogelijk om de inzet van studenten te financieren vanuit de volgende middelen:

 • NPO-middelen
 • Subsidie werkdrukmiddelen (collectief)
 • Subsidie basisvaardigheden
 • Subsidie heterogene brugklassen
 • Subsidie doorstroomprogramma’s
 • Subsidie onnodig zittenblijvers
 • Subsidie praktijkgerichte Havo
 • Vanuit het Lumpsum

Op deze pagina staat er veel meer informatie over de subsidies.

Dat hangt van een aantal dingen af, maar we willen het liefste binnen 4-8 weken starten. Dit hangt in elk geval van het volgende af:

 • Hoe concreet jullie hulpvraag is
 • In welke regio jouw school zit. We zetten studenten uit het hele land in, maar in sommige regio’s wonen minder studenten
 • Hoeveel studenten je zou willen inzetten
 • Of je op zoek bent naar specifieke profielen, zoals bèta of pedagogische studenten

In overleg kunnen we altijd tussentijds starten. Benieuwd of we snel op jouw school kunnen starten? Stuur dan een mail naar sander@shsonderwijs.nl.

Waarom shs?

Meer weten over onze aanpak of direct met ons samenwerken?

Neem contact met ons op

Heb je een vraag?

Geïnteresseerd of meer te weten komen? Vul binnen een minuut het formulier in!

studenten helpen scholieren