A day in the life als docentassistent

Carien is een stabiele, vaste kracht op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Naast haar drukke leven – een master, leiding bij scouting en lid van een studentenvereniging – heeft ze er veel plezier in om mee te draaien in het onderwijs en leerlingen dat te geven wat ze nodig hebben.

arrow

Neem een kijkje achter de schermen!

shs (studenten helpen scholieren)

  • 07.15

    Mijn wekker gaat, ik sta op om mij klaar te maken.

  • 08.20

    Na de korte wandeling vanaf station Culemborg sta ik in de lerarenkamer. Ik maak even een kort praatje en kijk wat ik vandaag ga oppakken.

  • 10:30

    Ik heb 2 lesuren meegedraaid met de docent en heb even een kwartiertje pauze. Ik heb in deze 2 uur vooral vragen van scholieren beantwoord.

  • 14:00

    Ik heb 2 uur leerlingen in groepjes of individueel begeleiding gegeven tijdens en buiten het klaslokaal. Ik heb ze geholpen met planningen maar ook met biologie.

  • 15:00

    Ik spreek even met de docent door hoe de dag was. Daarnaast doe ik nog een paar kleine administratieve klusjes met mijn collega voor we naar huis gaan.

  • 16:15

    Ik ben weer bijna thuis. Deze week was heel divers en gezellig met collega’s!

Waarom ben je docentassistent geworden?
Ik was op zoek naar een baan en dit paste eigenlijk precies. Ik had wel eens eerder bijles gegeven, wat ik wel leuk vond, maar toen ik zag dat je als docentassistent op school en in de klas kunt werken, leek me dat toch iets leuker. Ik heb ook wel ervaring met werken met groepen; ik ben al heel wat jaren leiding bij de scouting en heb wel eens een practicum gegeven aan kinderen die op de universiteit langs kwamen. Dat vond ik heel leuk om te doen! Ik merk dat de insteek van SHS ook heel anders is, en dat trok mij ook. Als je enthousiast bent over het onderwijs, kan je daarmee bij SHS heel goed terecht. Je merkt dat er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling, juist ook door de persoonlijke insteek van SHS.

En dan ga je met die verwachtingen naar school en sta je in de klas. Hoe vind je dat?
Mijn ervaringen zijn heel positief. Je hoort soms wat verhalen over hoe het kan gaan, maar mijn begeleiding op school is echt heel fijn. Ik heb een vast contactpersoon op school die snapt dat ik niet een een keer alles kan weten, maar hij laat me ook wel heel vrij.

Hoe merk jij dat je een aandeel kunt leveren in de klas?
Ik ben vooral een extra hand in het wegwerken van leerachterstanden door corona. Ik loop bijvoorbeeld in de les erbij en beantwoord vragen, zo kunnen we met z’n tweeën meer en sneller vragen beantwoorden. Je merkt het ook sneller op als iedereen dezelfde vraag heeft, dus dat het klassikaal nog even uitgelegd moet worden. Daarnaast zit ik vaak met een clubje kinderen op de gang: dan gaan we stof inhalen van lessen ervoor, of iets uitleggen omdat ze er helemaal niets van begrijpen. Daar krijg je het meeste waardering voor. Ik heb best wel vaak gehad dat iemand zei “ik snapte er eerst echt helemaal niks van, en nu lukt alles in één keer!” De leerlingen gaan zelf niet zo snel hun best doen om iets in te halen als ze achterstanden hebben – wat ik wel snap, want ze zijn nog jong -, dus daarmee kan ik goed helpen.
Met leerlingen in de bovenbouw heb je weer een andere band. Laatst waren er een paar leerlingen die het fijn vonden om met mij te praten over hun studiekeuze, over de twijfels die ze hebben. Je staat er dan als student en niet als docent, en dat maakt het ook echt heel waardevol!

Het afgelopen jaar hebben wij ontzettend veel docentassistenten gesproken en gevraagd welke tips zij startende docentassistenten zouden geven. Hieronder hebben wij de vier meest voorkomende tips verzameld:
1. Wees niet bang om zelf met ideeën te komen hoe je het liefst wil bijdragen. Zo zet je je eigen kwaliteiten het beste in!

2. Wees niet bang om te vragen waar je kan helpen/wat je kan doen. Geef hierbij ook je grenzen aan als iets toch niet goed bij je past of als je denkt dat je hier niet geschikt voor bent.

3. Stem voor de les af met de docent wat jouw rol is binnen de les en hoe jij ze deze les kan ondersteunen. Zo heb je zelf een duidelijk plan binnen de les en dwing je gelijk de docent om erover na te denken hoe jij als een DA een nuttige bijdrage kan leveren binnen hun lessen!

4. Geef jezelf de eerste weken de tijd en ruimte om te wennen op een school, om de leerlingen en docenten te leren kennen en in hun ritme te komen. Op die manier wen je snel en gaat uiteindelijk alles vanzelf.

Enthousiast geworden?

Ik wil mij aanmelden

Deel dit bericht