Onze ondersteuning voor scholen

De docentassistent
Een docentassistent op school biedt extra aandacht aan scholieren en helpt docenten met differentiëren. Docentassistenten draaien mee in de les of buiten het klaslokaal gedurende een schooldag. Een docentassistent heeft vaak een combinatie van inhoudelijke taken op school. Docentassistenten helpen onder andere met:

 • Extra vakinhoudelijke aandacht voor scholieren;
 • Helpen met executieve vaardigheden voor scholieren;
 • Helpen met lessen voorbereiden (of geven een specialisatie les);
 • Kunnen toetsen nakijken;
 • Vangen lessen op (Stip-uren of huiswerkklas)
 • Draaien zelfstandig lessen.

Een docentassistent staat dichtbij de docent en werkt vaak samen met een aantal docenten gedurende een schooldag. 

De studentmentor
Veel scholieren hebben een zeer uitdagende tijd ervaren gedurende de coronapandemie. Ze hebben lang thuis gezeten en de motivatie is gezakt. Daarnaast hebben mentoren vaak de verantwoordelijkheid voor grote hoeveelheden scholieren waar ze rekening mee moeten houden. Daarom helpen wij mentoren en scholen met de inzet van studentmentoren. Onze studentmentoren staan dichtbij de scholier en hebben een pedagogische achtergrond. Studentmentoren doen het volgende:

 • Draaien mee in mentorklassen en helpen op het gebied van sociaal-emotionele ondersteuning;
 • Studentmentoren geven extra persoonlijke aandacht aan de scholieren die dat nodig hebben;
 • Kunnen de zorgcoördinator, indien nodig, ondersteunen en een schakel zijn tussen de mentor en de zorgcoördinator. 

Wij geloven in het peer-to-peer principe. Studenten staan dichtbij de belevingswereld van scholieren. Wij kijken zorgvuldig of een student goed past als mentor bij de type scholieren die op de school zitten.

De bijlesdocent
Onze bijlesdocenten geven gedurende dag individuele bijlessen, groepsbijlessen en ondersteunen in een huiswerkklas. Onze bijlesdocenten komen uit alle regio’s van Nederland. Bij ons werken bijlesdocenten met diverse achtergronden, van masterstudenten scheikunde, hbo communicatie tot een mbo onderwijsassistent.

Wat doen onze bijlesdocenten?

 • Geven individuele -of groepsbijlessen aan scholieren gedurende een schooldag;
 • Brengen executieve vaardigheden bij aan scholieren;
 • Verhogen cijfers en zelfvertrouwen van scholieren.

*Wij trainen al onze bijlesdocenten in didactische vaardigheden en klassenmanagement in samenwerking met de Universitaire Leraren Opleiding Utrecht.

De huiswerkklas 
Wij hebben brede ervaring met het organiseren van huiswerkklassen. Wij organiseren huiswerkklassen gedurende een dagdeel (minimaal 4 klokuren) of een gehele schooldag. Hierin kunnen we naast het begeleiden van scholieren in het maken van huiswerk ook maatwerk bieden. Zo organiseren we ook ondersteuningsklassen op het gebied van:

 • Een NT2 huiswerkklas;
 • Taal huiswerkklas;
 • Reken of wiskunde huiswerkklas;
 • Sociaal-emotionele vaardigheden: Een student helpt scholieren met leerproblemen of bijvoorbeeld problemen met motivatie.

Lesopvang (Stippen)
Studenten werken een volledige lesdag op school en staan daarnaast klaar om uitgevallen klassen op te vangen. Een goed getrainde student zet de klas aan het werk en helpt hen op weg met de lesstof. Net als bij een huiswerkklas zijn er mogelijkheden om deze opvanguren te gebruiken voor themalessen.

Surveillance
Onze studenten ontlasten docenten door te surveilleren tijdens toets- en examenweken. Daarnaast kunnen studenten ook gedurende pauzes surveilleren of bijvoorbeeld mee met uitjes of schoolbezoeken om scholieren te begeleiden.

Administratieve ondersteuning
De administratieve ondersteuning heeft als doel om de werkdruk van docenten te verlichten. Zo kunnen studenten gedurende een dag ingezet worden om nakijkwerk over te nemen, klassen klaar te zetten, kopieerwerk te verrichten en te ondersteunen in het voorbereiden van lessen. Vaak gaat administratieve ondersteuning in combinatie met andere taken zoals het geven van bijlessen of het coördineren van een huiswerkklas.

Examentrainingen
Vanaf medio maart tot en met juni organiseren wij examentrainingen voor alle scholieren van vmbo b/k tot Gymnasium. Onze examentrainers zijn zeer ervaren en hebben gedurende het schooljaar al vele scholieren geholpen. Daarom worden onze examentrainers beoordeeld met een 9 door scholieren.

Onze examentrainers helpen gedurende een aantal weken honderden scholieren met het klaarstomen voor hun examens. In de samenwerking met de school zorgen wij voor het grootste gedeelte voor de coördinatie. Wij nemen de verantwoordelijkheid van de dagen geheel op ons. We regelen alles van A tot Z.

Voor een goede start is het belangrijk dat we op tijd weten of we gaan samenwerken. Interesse? Neem dan voor het einde van februari contact met ons op!

Onze diensten

Meer weten over onze aanpak of andere vragen?

Neem contact met ons op

Zo beoordelen scholen shs

Wat zeggen leerlingen over de bijlessen?

8,6/10 Tevredenheid over de bijlessen

Wat zeggen docenten over de studenten?

9,1/10 Tevredenheid over de kwaliteit

Neem contact op!

Ik ben er heilig van overtuigd dat wat jullie doen voor het onderwijs heel heilzaam is

Annet Kil-Albersen, Voorzitter College van Bestuur Gooise Scholen Federatie

De ondersteuning was van hoge kwaliteit, dat hebben we teruggehoord van de leerlingen en hun ouders.

Sietske Erich, Afdelingsmanager Katholieke Scholengemeenschap de Breul

Het is mijn droombeeld dat studenten beginnen met een bijbaan om uiteindelijk verliefd te worden op het onderwijs

Rene Karman, Rector Roland Holst College Hilversum

Geïnteresseerd in onze diensten?

Benieuwd op welke manier een student op school van waarde kan zijn? We kijken graag samen met jou wat het beste past bij jouw school en onderwijsvorm. Voor meer informatie kun je ook onze werkwijze checken. Heb je nu al vragen? Stel je vraag dan in het contactformulier hier beneden.

Onze werkwijze

Vragen over de inzet van studenten

Dat hangt van een aantal dingen af, maar we willen het liefste binnen 4-8 weken starten. Maar het volgende heeft ook invloed op een mogelijke startdatum:

 • Hoe concreet jullie hulpvraag is;
 • In welke regio jouw school zit. We zetten studenten uit het hele land in, maar in sommige regio’s wonen minder studenten;
 • Hoeveel studenten je zou willen inzetten;
 • Of je op zoek bent naar specifieke profielen.

In overleg kunnen we altijd tussentijds starten. Benieuwd of we snel op jouw school kunnen starten? Stuur dan een mail naar sander@shsonderwijs.nl.

Er zijn diverse (subsidie)mogelijkheden om de inzet van studenten te bekostigen. De mogelijkheden hangen ook af van het doel waarmee je studenten op school wil inzetten. Het is in elk geval mogelijk om de inzet van studenten te financieren vanuit de volgende middelen:

 • NPO-middelen;
 • Subsidie werkdrukmiddelen (collectief);
 • Subsidie basisvaardigheden;
 • Subsidie heterogene brugklassen
 • Subsidie doorstroomprogramma’s;
 • Subsidie onnodig zittenblijvers;
 • Subsidie praktijkgerichte Havo;
 • Vanuit het Lumpsum.

De kosten voor het inzetten van een student liggen tussen de 30 euro en 40 euro per uur, afhankelijk van hoeveel uren jullie studenten willen inzetten. Wij werken in principe btw-vrij.

Jazeker. Veel studenten van lerarenopleidingen uit heel Nederland solliciteren bij ons om extra ervaring te krijgen tijdens hun opleiding. Een mooie kans voor jouw school, aangezien de kans dat ze stage lopen na een bijbaan op jouw school een stuk groter wordt 😉 Bovendien kunnen ze erna mogelijk ook gelijk bij jouw school starten als docent!

Daarnaast zetten we ook studenten in van diverse studies en opleidingen!

Dat hangt voornamelijk af van jouw hulpvraag. Indien je sociaal-emotionele ondersteuning wil voor vmbo b/k scholieren zullen we kijken naar gemotiveerde mbo studenten die recentelijk hun examens hebben gehaald en pedagogiek -of psychologiestudenten.

Wij geloven erin dat iedere student van grote waarde kan zijn, mits het ook matcht met jouw hulpvraag. Wij vinden de volgende competenties bij studenten het belangrijkste:

 • Proactief en communicatief vaardig;
 • Vakinhoudelijke kennis;
 • Beschikbaarheid;
 • Reflectief en leergierigheid.

Als studenten hier competent in zijn, zijn ze eigenlijk van grote waarde voor iedere school!

Ja, absoluut! Neem vooral contact met ons op 😉

Stuur een mailtje naar sander@shsonderwijs.nl 🙂 Tot snel!

Onze diensten

Staat jouw vraag hier niet bij?

Laat het ons weten!

Aan de slag?

Geinteresseerd of meer te weten komen? Neem contact met ons op!

Student inzet op school - Bijbaan in het onderwijs