fGeschiedenis lerarentekort - shs (studenten helpen scholieren)

Achter de schermen bij bijlesdocent Demi

Demi werkt al sinds 2020 als online bijlesdocent bij shs. In een kort interview vertelt zij ons over wat zij vindt van het werk als bijlesdocent. Zo neemt ze ons mee in wat ze allemaal geleerd heeft in deze bijbaan, maar ook naar hoe ze kijkt naar het werken in het onderwijs.

Wie ben je? en Wat doe je bij shs?

Ik ben Demi, ik ben online bijlesdocent bij shs en studeer momenteel Communication and Multimedia Design aan de Hogeschool Utrecht

Hoe ben jij bij shs terechtgekomen?

Ik ben na de zomer van 2020, midden in de coronacrisis, bij shs gestart als online bijlesdocent. Ik kreeg toen een mail over dat shs op zoek was naar nieuwe bijlesdocenten en heb mij hier toen voor aangemeld. Ik werd aangenomen en binnen no-time werd ik verbonden aan een middelbare scholier om bijles te geven en kon ik beginnen. Ik vind het werk super leuk, makkelijk in te plannen en heb echt het idee dat ik een verschil kan maken voor leerlingen. Daarom doe ik het nu ook nog steeds!

“Ik heb echt het idee dat ik het verschil kan maken voor leerlingen.”

Wat is jou het meeste bijgebleven van jouw werk als bijlesdocent?

Dat leerlingen echt waarderen wat je doet en dat je de resultaten terug kunt zien in hun cijfers. Ik vond het ook heel fijn dat ik met de kennis die ik had van de middelbare school andere mensen verder kon helpen. Nadat de bijlesleerlingen examens hadden gemaakt en ze hun cijfer terug hadden kreeg ik ook echt super leuk appjes! Ik heb zelfs van een leerling een rituals pakketje thuisgestuurd gekregen als dank voor de bijlessen. Het is zo gek dat je met de leerlingen in zo’n korte tijd ook zo’n goed band opbouwt. Dat maakt het werken als bijlesdocent heel leuk!

Wat heb je gedurende jouw jaren als bijlesdocent geleerd?

Dat elke leerling een andere manier van lesgeven fijn vindt. Zo heb ik bij een vak als biologie veel uitgelegd. De biologie bijlessen bestonden bijvoorbeeld uit – ik die uitlegde en voorbeelden verzon – en de leerling die vragen kon stellen als iets onduidelijk was. Daarentegen, was ik met een leerling voor Engels veel meer bezig met het oefenen en begrijpen van veel examenteksten. Hierbij kon ik dan tips geven over manieren om een vraag aan te pakken en welke strategieën ze konden gebruiken. Aan de andere kant, bij wiskunde bijlessen, liet ik leerlingen vaak een vraag maken en gingen we deze samen bespreken. Zo konden we samen de berekeningen doorlopen, kijken waar het fout gegaan was en hoe we dat de volgende keer konden verbeteren. Deze afwisseling maakt het wel super leuk!

Wat zou je graag anders willen in het Nederlandse onderwijs?

Dat er meer wordt gecommuniceerd waarom je iets doet op school. Nu is het vaak dat je moet leren omdat je een toets hebt en hier een voldoende voor moet halen. Ik zou veel liever willen zien dat de theorie meer in de praktijk gebracht wordt. Hierdoor is het voor veel meer leerlingen makkelijker te begrijpen. Op deze manier heb je ook een positieve invloed op de motivatie van scholieren, in plaats van dat je alles alleen maar moet leren voor toetsen.

 

Op welke manier ervaar jij dat je impact maakt in het onderwijs?

Door reacties en cijfers van leerlingen terug te krijgen. Je ziet ze iedere week weer groeien en elke week gaat het weer een stukje beter. Dit betekent dat wat ik doe niet voor niets is, maar dat leerlingen echt accepteren wat ik ze bijbreng en hier zelf mee verder gaan. 

 

In hoeverre raad je het studenten aan om een bijbaan te nemen in het onderwijs?

100%! Het is super makkelijk in te plannen buiten je eigen uren om, het kan bijvoorbeeld ‘s avond of tijdens een tussenuur van de leerling, wel een beetje afhankelijk van het rooster natuurlijk. Je hebt het gevoel dat je echt het verschil maakt voor een leerling en dat is geweldig!

 

Ben jij ook op zoek naar een leuke bijbaan in het onderwijs, solliciteer dan gelijk en check onze vacatures!

Deel dit bericht